Heineken Romania

Heineken Rom├ónia ╚Öi-a consolidat re╚Ťeaua na╚Ťional─â de distribu╚Ťie prin implementarea unui sistem automat de planificare a comenzilor ╚Öi optimizare a rutelor de distribu╚Ťie

Dup─â o selec╚Ťie am─ânun╚Ťit─â,┬áHeineken┬áa ales solu╚Ťia┬áFleetMaster┬áca fiind cea mai potrivit─â solu╚Ťie ╚Öi singura care poate face fa╚Ť─â provoc─ârilor legate de distribu╚Ťie.

├Än c─âutarea unei solu╚Ťii tehnologice care s─â rezolve problema┬áoptimiz─ârii rutelor┬á╚Öi┬áreducerea costurilor de distribu╚Ťie, am identificat┬áFleetMaster┬áca fiind solu╚Ťia cea mai avansat─â din punct de vedere tehnologic ╚Öi care corespunde ├«n totalitate cerin╚Ťelor specifice de organizare a transportului pentru industria FMCG.

Studiu de caz

Provocarea

Pentru a ajunge de la nivel de produc╚Ťie la clientul final, Heineken utilizeaz─â servicii de logistic─â de la cei mai mari distribuitori de b─âuturi la nivel na╚Ťional, precum Bere B─âuturi Bucure╚Öti, Kara Distribution, Nitela, SaLF, Amigo&Intercost, Farel Impex, Prosonic, West Beverages ╚Öi al╚Ťii.

├Än trend cu politica global─â Heineken de a asigura servicii de calitate, Heineken Rom├ónia p─âstreaz─â o rela╚Ťie str├óns─â cu distribuitorii s─âi ╚Öi investe╚Öte at├ót ├«n dezvoltarea re╚Ťelei de distribu╚Ťie c├ót ╚Öi

├«n dezvoltarea capacit─â╚Ťii de operare a distribuitorilor s─âi.

Marea provocare ├«n acest segment a fost c─âutarea unor solu╚Ťii tehnologice inovative care aplicate la fiecare distribuitor ├«n parte s─â ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â procesul de distribu╚Ťie ╚Öi s─â ajute deopotriv─â distribuitorul s─â livreze mai bine, mai repede ╚Öi mai ieftin, rezult├ónd o cre╚Ötere a capacit─â╚Ťii ╚Öi calit─â╚Ťii distribu╚Ťiei, c├ót ╚Öi ├«n final pe Heineken prin cre╚Öterea consumului ╚Öi a gradului de satisfac╚Ťie a clientului final.

Implementarea

├Äntr-o perioad─â de 12 luni, FleetMaster a fost implementat la 8 dintre distribuitorii principali la nivel na╚Ťional, ├«nsum├ónd aproximativ 500 vehicule ╚Öi acoperind toate jude╚Ťele ╚Ť─ârii.

De╚Öi fiecare distribuitor are propriul s─âu sistem de lucru, propriile flote cu caracteristici unice ╚Öi un mod de lucru distinct, implementarea FleetMaster s-a f─âcut cu succes, asigur├óndu-se leg─âtura cu sistemele ERP, CRM, WMS ╚Öi SFA precum ╚Öi dotarea vehiculelor cu echipamente de monitorizare GPS ╚Öi tablete pentru comunica╚Ťie bidirec╚Ťional─â

Comenzile sunt preluate in mod automat din sistemul ERP al clientului, sunt planificate pentru ├«nc─ârcare ╚Öi rutate ├«n mod optim ├«n FleetMaster, rutele finale fiind returnate ├«n sistemul ERP pentru preg─âtirea documentelor de transport ╚Öi transmise ├«n timp real ╚Öoferilor pe tablete pentru naviga╚Ťie door to door.

Livrarea comenzilor este urmărită în sistem live și raportată în sistem comparativ cu ruta stabilită, existând în acest fel un control real al livrărilor cu status raportat atât de sistemul GPS cât și de către agentul livrator.

Solutia

Dup─â o selec╚Ťie am─ânun╚Ťit─â, Heineken a ales solu╚Ťia FleetMaster ca fiind cea mai potrivit─â solu╚Ťie ╚Öi singura care poate face fa╚Ť─â provoc─ârilor legate de distribu╚Ťie.

Solu╚Ťia FleetMaster, ├«n varianta sa Enterprise, ├«mpreun─â cu modulele Route Optimization, Dispatch, Communication, Business Intelligence ╚Öi ERP/API Integration, formeaz─â un sistem TMS (Transport Management System) + FMS (Fleet Management System) complet ╚Öi reprezint─â unealta suprem─â ├«n gestionarea activit─â╚Ťii de distribu╚Ťie.

Cu algoritmi proprii de optimizare a aloc─ârii comenzilor pe ma╚Öini, a ├«nc─ârc─ârii ma╚Öinilor ╚Öi a rut─ârii optime (╚Ťin├ónd cont de to╚Ťi parametrii posibili: trafic, intervale de livrare, timp de desc─ârcare, caracteristici vehicule, etc.), ╚Öi cu sistemul de comunicare cu ╚Öoferii, dispecerizare ╚Öi management al flotei, FleetMaster aduce o reducere maxim─â de costuri, fluidizeaz─â ├«ntreg procesul de distribu╚Ťie ╚Öi asigur─â un control total asupra activit─â╚Ťii.

Rezultatul

Conform a╚Ötept─ârilor ╚Öi simul─ârilor efectuate anterior, pentru fiecare dintre distribuitori s-a constatat o ├«mbun─ât─â╚Ťire substan╚Ťial─â a serviciului de livrare precum ╚Öi o reducere important─â a costurilor.

Principalele rezultate, estimate ╚Öi ob╚Ťinute ├«n urma implement─ârii proiectului FleetMaster sunt:
ÔÇó Reducerea num─ârului de km parcur╚Öi, ╚Öi implicit al costului cu combustibilul, cu p├ón─â la 30%;
ÔÇó Reducerea num─ârului de vehicule utilizate cu p├ón─â la 25%;
ÔÇó Reducerea timpului destinat planific─ârii ╚Öi a personalului implicat cu 80%;

ÔÇó Reducerea timpului destinat opera╚Ťiunilor de facturare ╚Öi emitere documente transport cu p├ón─â la 50%;
ÔÇó Reducerea ratei de comenzi nelivrate datorit─â adreselor neg─âsite cu 100%;
ÔÇó Alinierea salariilor ╚Öoferilor la un nivel de baz─â, f─âr─â separa╚Ťie bazat─â pe subiectivitatea cunoa╚Öterii unei arii de livrare;
ÔÇó Informarea clien╚Ťilor despre ora estimat─â de livrare;
ÔÇó Transparen╚Ť─â ╚Öi informare la nivel de management asupra tuturor costurilor ╚Öi realizarea KPI-urilor propuse: cost/km ╚Öi cost/kg c├ót mai mic.

Cost Combustibil

  • FleetMaster -30%

Timp Planificare

  • FleetMaster -80%

Timp Emitere Documente

  • FleetMaster -80%

Comenzi Nelivrate

  • FleetMaster 0%